úterý 6. prosince 2011

Spaghetti carbonara

... aneb Špagety po uhlířsku.

Ač jsem to oficiálně neřekla, slíbila jsem (v duchu) ETynce recept na spaghetti carbonara, které jsem zmínila v článku o Toulkách za Kájou Maříkem. Pája tvrdí, cituji: "Odmítám nařčení, že tvé špagety carbonare považuji za dobré. Za báječné, fantastické, výborné, bombastické či nejlepší ano. Ale jenom dobré? To je urážka již nutno ztrestat slaninou."

Tak se stalo, že jsem na ně dostala chuť a dnes se vrhla do jejich přípravy podle receptu z mé oblíbené kuchařské knihy: Kuchařka pro dceru (Jana Florentýna Zatloukalová), která je už notně zapatlaná a načuchlá kuchyňskými zplodinami.

Seznam surovin počítá se čtyřmi porcemi:

  • 8 plátků anglické slaniny (čím více, tím lépe)
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 60g strouhaného parmazánu (2 balení po 40g též neuškodí)
  • 4 žloutky
  • 400g těstovin



Návod k přípravě:

  • Dejte vařit těstoviny a počněte se smažením slaniny dozlatova. Jak? Položte plátky slaniny vedle sebe na pánev, tu postavte na sporák a zahřejte na vysokou teplotu.  Ve chvíli, kdy se slanina smrskne a pustí tuk, zmírněte plamen (uberte teplotu) a po obou stranách ji ještě pět smažte. Ve finále bude zlatá, ne černá.


  • Smetanu smíchejte s 2/3 sýra (jeden 40ti gramový sáček) a se žloutky. Ve chvíli, kdy jsou těstoviny měkké, slijte je a vraťte zpět do hrnce. Přilijte k nim směs ze smetany a na zbytkovém teple (nejnižším plameni) dvě minuty promíchávejte, ale už by neměla vařit. Omáčka za chvíli zhoustne a nepůjde na těstovinách vidět.
  • Slaninu rozdrobte na kousky a vmíchejte k těstovinám. Doporučuji to udělat až na talířích, jinak dojde k bojům o slaninu mezi strávníky. Jednotlivé porce posypejte zbylým parmazánem.
Mno a pak se bijte o své místo u stolu, protože nebude, nebude...

"Dobrou chuť."

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)