úterý 4. října 2011

Cuketové hranolky

... aneb Když váš hnůj/kompost/pařeniště stále plodí.

Případně, když na vás doma na šteláři už pár týdnů mrká cuketa a vy máte zrovna místo v batohu, či volnou paži, pod kterou byste onen plod matky přírody vzali. Za nalezení inspirace děkuji Páji.

Cuketu již tedy máte a potřebujete se jí zbavit. Sežeňte si strávníky. Čím více, tím lépe, protože jinak budete muset cuketu půlit a dělat z ní dvě různá jídla, nebo budete jíst několik dní jen cuketové hranolky. K přípravě oné chutné krmě budete potřebovat:

  • vajíčka
  • strouhaný parmazán
  • oregáno
  • sůl, pepř
  • strouhanku
  • olivový olej a trpělivost
Množství nepíšu, protože záleží na velikosti cukety, já zlikvidovala tři vajíčka a dva sáčky strouhaného parmazánu (ty menší). Připravte si plech a na něj pečicí papír. Onu "zeleninu" omyjete a oškrábete a následně ji nakrájíte na hranolky.

To znamená, že milou cuketou povedete horizontální řez v její polovině. Jednu z oněch polovin položíte rozkrojenou stranou na prkénko a budete ji krájet na zhruba pěti až osmi milimetrové půlměsíčky. Ty následně ještě rozpůlíte, aby alespoň z jejich základny bylo něco jako hranolek.


"Ano, ta čerchovaná čára značí místo, kudy je veden řez."


Následně hranolky posolíte a popepříte. Do misky rozklepněte vajíčka a rozšvrlejte (roz...šlehejte?) je. Ti, kdož vlastní větší (a prázdnou) dózu se nyní připraví a nasypou do ní parmazán a strouhanku, poměr je půl na půl, kdy ta strouhanková půlka je o kousek početnější než ta sýrová. Plebs neboli bezdózovití nasypou stejné množství surovin do mísy. Do směsi přisypejte oregáno. Množství řiďte s přihlédnutím k estetickému hledisku.

Popadněte více hranolků a pomáčejte je ve vajíčku a následně je ubytujte ve strouhanko-sýrové směsi. Ti s dózou vrazí ovajíčkované hranolky do dózy a třepou a třepou. Praktické rady a tipy ode mne nečekejte, já patřím k plebs. Řádně obalený hranolek položte na plech. Poté, co se tam bude mačkat celá cuketa, teoreticky její půlka, neb ta druhá bude mít vlastní plech, pocákejte výtvor olivovým olejem.

Zapněte troubu na 250°C, vražte do ní plech a na "minutce" nastavte 15 minut. Zatímco trouba hřeje, vy můžete připravit majdu, do které se dají "hranolky" namáčet. Je spousta možností, ta nejjednodušší se skrývá za jedním malým choceňským jogurtem, bylinkovou solí, petrželí a čtyřmi stroužky česneku.

Po 15ti minutách pečení cuketové hranolky obraťte, neříkám, že je to jednuduché, a opět zapněte minutku na 15 minut. V konečném důsledku a výsledku by měly být cuketové hranolky zlatavého vzhledu. Teď už stačí jen svolat strávníky a cuketu ponechat jejímu osudu.

"Prvopočátek."

"Z čeho se dnes vaří."

"Zelené hranolky? Mrkve v zimě, sáňky v létě."


"Zátiší ve vajíčku."


"Hrrr na ně!"

KOMENTÁŘE:
1 vanda | Web | 5. října 2011 v 9:14 | Reagovat


Tak doufám že chutnaly, přimlouvala bych se k pořízení dózy. Bez toho to musel být šílený mor...máte můj obdiv
2 ovesná vločka | Web | 5. října 2011 v 16:56 | Reagovat


[1]: Zas takový mor to nebyl, hodina a půl i s pečením a zmateným pobíháním po bytě

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)