Už vidím Páju, jak lomí rukama nad slovy podle maminky. "Podle maminky" totiž znamená jistou míru improvizace a neuvedené váhy a míry, ty nejsou, naštěstí, u tohoto receptu třeba. Vše se řídí odhadem podle oka a zkušeností (malých) kuchaře či kuchařky.
Nejdůležitější surovinou, bez které se neobejdete, ani kdybyste vyběhli do pátého patra se zadrženým dechem, je samozřejmě cuketa. Doporučuji střední velikosti, aby se vám (po rozkrájení na kolečka) vlezla na normální plech.
Seznam surovin:
· cuketa střední velikosti
· vajíčka (tři)
· hladkou mouku
· strouhanku
· česnek
· olej/Ceres/sádlo
· sůl
· pepř
· brambory (obecně platí tři normální brambory na člověka)
Postup přípravy I. aneb Díky Jodidovi za zapůjčení rukou a spolupráci.
Postup přípravy II.
Postup přípravy:
· oškrábat cuketu
· nakrájet ji na kolečka tlustá cca 1cm
· posolit a nechat v míse zaležet 1/2 hodiny
· (nakrájejte brambory a dejte je vařit)
· (rozšmelcujte dva až tři stroužky česneku)
· cuketa pustí vodu, tu pak slijte
· kolečka cukety potřete česnekem
· obalte je v mouce
· následně ve vajíčku
· na závěr ve strouhance
Někde za půlkou obalování dejte na plech kousky sádla/Ceresu nebo na něj nalijte olej a plech dejte do trouby, kterou roztopíte na plný výkon.
Doobalujte cuketu, vezměte rukavice, vyndejte plech z trouby, hoďte na něj kolečka obalené cukety a to celé dejte zpět do trouby.
Až cuketové atrapy řízků zčervenají (přesný časový údaj je irelevantní, protože každý/á trouba peče jinak), vyjměte plech z trouby, spalte se, cukety otočte, snižte výkon trouby a plech dejte zpět.
Nyní trocha fotografií mně pro radost či pro zlost:
Vejce, nejoblíbenější fotografický objekt v kuchyni i v ateliéru.
Přibližná tloušťka koleček cukety.
Má slabost pro zelenou.
Nové brambory - zásoby z jihu od Jodidovy babičky.
Takto vypadají cuketky opečené dozlatova.
Pojídejte s bramborami, okurkovým salátem a máslem na bramborech. Experimentům v podobě dvou tenkých koleček cukety, mezi která vložíte kousek šunky a sýra, se meze nekladou.
Hlavně s chutí.
Žádné komentáře:
Okomentovat
V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)