pátek 22. července 2011

Vaří Québec

... aneb Národní pokrm.

Jsem značně chaotický člověk, a tak mi bude chvilku trvat, než nějak logicky uspořádám a později sepíšu "stať" o couchsurfingu, respektive o lidech, kteří k nám do KráKá zavítali. Pro všechny hlady je tu ale malá ochutnávka v podobě jídla (lidi nejíme), které nám připravila Val s Dominikem (příjemný pár z Québecu, díky nim dělám rozdíl mezi Kanaďany a "Kebečany").

Pâté chinois

Do angličtiny volně přeloženo jako chineese pie je jedním z národních pokrmů v Québecu a nemá, kupodivu, s čínskou kuchyní nic společného. Z přednášky o tomto jídle vedené v angličtině si pamatuji jen útržky ve stylu "toto jídlo dělali v městě China", "v Kanadě máme dva druhy kukuřice v plechovce" (ještě si tak vzpomenout, jak se liší) "toto jídlo dělá maminka na mé narozeniny v obrovském množství, miluji ho!"


Tolik útržky, nyní k přípravě onoho jídla. Budete potřebovat:
  • zapékací misku
  • přesně neurčené množství mletého hovězího masa (barbaři použijí vaničku z Alberta)
  • jednu velkou cibuli
  • brambory (řídím se pravidlem 1 osoba/ 3 normální brambory)
  • plechovku sterilované kukuřice
  • olej (kapku)
  • máslo (podle levého oka)
  • mléko (podle pravého oka)
  • sladkou papriku (dost)
  • pepř (hodně moc)
  • kečup (hodně, hodně moc; nejen kvůli Jodidovi)

Úplně nejdřív dáte vařit brambory, Quebečani je krájeli na plátky, vločka je krájí na kostičky. Poté na pánvi s olejem osmahnete cibuli do sklovata (to znamená, že nebude nahnědlá), na ni hodíte mleté hovězí maso, osolíte jej a silně popepříte a následně pražíte, zatímco spolupachatel slévá vodu z uvařených brambor, dává k nim máslo, přilévá mléko a tvoří bramborovou kaši. Rozpalte troubu, tzn. zapněte ji na maximum.

Opražené hovězí maso naložte na dno zapékací misky, na něj navrstvěte kukuřici (vodu jste z ní samozřejmě slili) a to tak, aby obě vrstvy byly stejně vysoké. Na to vše patří rozňahňat bramborová kaše, kterou poprášíte sladkou paprikou.

Zapékací misku vložte do trouby, jejíž výkon snížíte dle uvážení jejích schopností zhruba na 180°C. Nechte zapékat dvacet až třicet minut. Nic by se nemělo připéct. Servírujeme s velkým množstvím kečupu, neb jak pravila Val: "Bez kečupu se to nedá jíst."


Pro stravitelnější obrázek doporučuji naštívit toto místo, neb kvalitní krmě se dočkala opakování.

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)