sobota 30. července 2011

179.den

... aneb Česnekový den.

Přijela jsem včera domů absolutně zničená, ale ještě pořád s chutí výletovat. Tak dalo slovo slovo, sbalily jsme si s maminkou batůžky a nachystaly pevné obutí, které obstojí v davu. Cíl cesty byl prostý: Buchlovice a v nich pořádaný Festival česneku, a úkol naší výpravy jasný: získat sadbu od Ing. Jana Kozáka.


Splnění úkolu bylo prioritou, v případě neúspěchu by ztratilo smysl tahání pana otce, aby nás zavezl na autobus směr Brno, i naše cesta v natřískaném autobuse do Buchlovic by pozbyla smyslu. Maminka je však zdatná frontová bojovnice (když je třeba) a také dobrá organizátorka (vždy), a tak byl úkol splněn ještě před oficiálním zahájením festivalu.


Krom získání sadby se nám poštěstilo sehnat onu úžasnou keramickou věc, kterou se strouhá česnek. Již máme doma jeden exemplář, ale častým a dlouhým užíváním se mu trochu otupily "zuby" a nastrouhat na něm měkký česnek je umění hodné kouzelníka, ne-li kouzelnice. A také jisté osoby, které jej dostaly k Vánocům, strýček Mašík promine, strýček Mašík ho rozbil snad už na Boží hod, by ho mohly dostat pod stromeček i letos...možná ;-)


Popisuji to tu jako husarský kousek, ale když my se s maminkou nespokojíme jen tak s nějakým struhátkem. To doma je od Kočků a my chtěli další znovu od nich. Už to vypadalo, že jejich stánek se v Buchlovicích neobjevil, ale maminčin čuch nás k němu dovedl. Jako bonus k dobrému struhátku jsme dostaly topinku potřenou sádlem s česnekem (výborná).


Krom oné topinky s česnekem jsme měly ještě spoustu dalších dobrých věcí: česnekový kvašák, česnekový kefír, bramborové spirálky s česnekovou solí a čistič mozku, který obsahuje slivovici, česnek a rozinky (recept máme doma).


Festival zaměstnal všechny naše smysly, protože k poslechu hrály kapely a zpívali členové různých folklórních souborů, k vidění byla loutková divadla (čirou náhodou bylo jedno z nich "mého" učitele z umprumky) a také módní přehlídka SUPŠ UH, kterou jsem si nechtěla nechat ujít, ale když jsem zjistila, že byly zrecyklovány kolekce, které jsem už několikrát viděla, nebylo mi ani líto, že už musíme na autobus. (To bylo ale souvětí, že?) Co se hmatu týče, dostatek podnětů mi poskytl dav, který nás vláčel mezi stánky, to dostanete co chvíli batohem na solar a ani nevíte jak.


Posledních pár vět. Takovou koncentraci klobouků jako v Buchlovicích jsem dlouho neviděla (na dostihy nechodím). Všechny byly tematicky ozdobeny, zde jeden z nejhezčích exemplářů.




"Nezapomeňte hlasovat v anketě. Pokud vás napadá jiná odpověď, komentáře jsou vám otevřeny."

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)