neděle 3. července 2011

Květákový zázrak

… aneb Zelenina útočí.

Po cuketové klasice jsem se rozhodla podlehnout svodům Zelňáku a koupit květák. Ano, hlásím se hrdě k těm, kteří nedají dopustit na tzv. farmářské trhy. Popravdě, ve Zlíně je jeden takový už pěkně dlouho a je to prostě trh, farmáři ať farmaří v Americe a basta, tady máme zemědělce a rolníky. Zpět na hlavní cestu.

Mohla bych říct, že jsem pekla přesně podle receptu od Šárky, ale já se "jen" inspirovala, protože nemám ani dortovou formu, ani muškátový oříšek, ani tymián. Takže jsem skončila u volné variace na téma květákový (slaný) koláč.



Pokud máte chuť a míníte onu věc z květáku péct, budete potřebovat:

· květák (středně velký)
· zakysanou smetanu (originál recept praví 250ml, já použila 2x 180g)
· listové těsto (500g)
· vajíčka 3ks
· tvrdý strouhaný sýr (čím víc, tím líp)
· hořčici - lžíci polévkovou
· klobásku
· sůl
· pepř
· petržel, tymián a jinou zeleň

Také se vám bude hodit plech s okraji (menší), pečicí papír, struhadlo a váleček na těsto i s válem.

Pokud použijete jako já listové těsto, které jste si uschovali do mražáku, vřele vám doporučuji vyndat jej večer před tím, než budete čarovat s květákem. Rozhodně vám nedoporučuji rozmrazovat listové těsto, byť zbavené igelitového obalu, v mikrovlnce. Pokud tak učiníte, čiňte tak jen krátký čas, jinak se vám roztopí tak, že jej nevyválíte, ani kdybyste dokázali mluvit anglicky rychleji než Jodid.

Postup práce:
· uvařte květák
· rozválejte listové těsto a vyložte jím plech
· růžičky povařeného květáku poklaďte na těsto
· přidejte klobásku nakrájenou na kostičky
· posekanou petržel, tymián a spol.
· nastrouhaný sýr
· připravte si majdu rozmícháním obsahu kelímků kysané smetany, tří vajec, lžíce hořčice a špetka soli s pepřem a rozlijte po plechu
· vše dejte do rozehřáté trouby a pečte na 200°C cca 20 minut

Při vaření květáku postupujte následovně, pobíhejte po kuchyni, ptejte se lustru, jak se vaří květák, chvilku otravujte strýčka google, zeptejte se maminky přes Skype (odpověď přijde, až je květák uvařen ;-) neb maminka obědvá a nakonec to stlučte na koleni.

Do hrnce napusťte vodu, osolte ji a dejte vařit. Rozeberte květák na menší růžičky a vhoďte je do vroucí vody. Stopněte čtyři až pět minut. Pozor: květák vařte bez pokličky, neb jedině tak mohou unikat sirné látky v květáku obsažené, které jinak kazí chuť. Po uvaření přelijte karfiol (květák) studenou vodou - růžičky zůstanou bílé a na skus pevné. (To není z mojí hlavy.)



Koláč bude jistě chutný i bez přidání klobásky, můžete jím pohostit své býložravé přátele a sestru, která se rozhodla býti dva měsíce odmítačkou masa. Já klobásku přihodila, neb Khors se tvářil výhružně a okázale mrkal na potkany, držíce v ruce nůž (co na tom, že byl příborový).


Pokud hledáte reprezentativnější fotografie, najdete je, jak bylo zmíněno výše, zde.

Přeji vám dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)