středa 3. srpna 2011

Co s cuketou?

... aneb Zapéct.

Mám ráda léto, protože můžu vařit aniž bych trnula strachy o krvácející peněženku (a nemá to nic společného s maminčiným financováním). Doufám, že jste si všimli, jak jsem se předchozí větou přiblížila všem světovým foodblogerům, kuchařům a kuchařkám. Podobná věta je totiž zaříkadlem:

"Máme rádi léto, protože suroviny jsou čerstvé a hned po ruce."
(Následuje zářivý úsměv.)
(Já s nimi, i přes jistou dávku ironie, souhlasím.)

To se stačí projít jen tak po zahradě, tady urvat cuketu (díky pro dědečka), tu otrhat pár rajčat (u nás sci-fi, na jihu realita), tam oškubat rozmarýn a jiné zelené býlí a to vše spolu s lupem z obchodu pohodit na plech. Inspirovala jsem se zde, ale jak je v naší rodině zvykem (krom vědců a techniků, že P+P?), recept jsem trochu upravila.

Budete potřebovat:
  • středně velkou cuketu (záleží na velikosti plechu)
  • tři rajčata (záleží na množství cukety)
  • sádlo/olej/máslo (záleží na vašich preferencích)
  • šunku/vysočinu (záleží na zásobování vašeho obchodu)
  • tvrdý sýr (typu cihla, čím víc, tím líp; tady už na ničem nezáleží)
  • česnek (pod tři stroužky nejdu)
  • sůl, pepř, provensálské koření
  • tymián, rozmarýn (netrvám na tom)
Pokud je cuketa mladá, stačí ji omýt a můžete krájet. V případě, že tloušťka cuketí slupky je větší než snesete, doporučuji ostrouhat/oloupat. Cuketu nakrájejte na kolečka cca 1 cm silná, vložte je do misky a posolte. Nechte asi deset minut (spíš déle) odpočívat. Cuketa pustí vodu, kterou vy pak slijete.

V mezičase vymažte plech sádlem, oloupejte česnek a rozmašírujte jej, podrbte psa za uchem a nabídněte mu kousek sýra (ošetřete si okousaný palec). Poté můžete začít krájet rajčata na tenká kolečka. Rozehřejte troubu, tzn. zapnout na plný výkon.

Kolečka cukety zbavená vody poklaďte na plech, potřete česnekem a na ně položte kolečka rajčat. To vše popepřete, posypte provensálským kořením a doplňte snítkami rozmarýnu a tymiánu. Plech vložte do trouby. Někteří pečou na 180°C, jiní, ti jejichž trouba se pomalu dostává do formy, jedou na 300°C po celých dvacet až pětadvacet minut.


Během pečení můžete nakrájet šunku na kostičky, zkontrolovat počet vegetariánů ve společnosti konzumentů a podle toho uzpůsobit plán rozložení uzeniny na plechu. Dále nastrouhejte na hrubém struhadle sýr a braňte jej vlastním tělem před uzobávači a psy.

Po dvaceti minutách pečení a utrpení, kdy se z útrob sporáku line libá vůně, vyndejte plech z trouby, jejíž výkon ztlumíte na polovinu. Na rajčata (a tím pádem i na cukety) nasypte kostičky šunky (nezapomínejte na býložravce a jejich výsostná území) a vše završte pořádnou vrstvou sýra. Plech dejte opět do trouby a bedlivě (jedním očkem) sledujte.

Až uznáte za vhodné, případně až bude sýr hezky roztečený, odežeňte hladovou smečku (jde o jejich dobro a nespálené části těl) a vyndejte plech z pečičího zařízení. Hotovou krmi servírujte s bagetou či rohlíkem. (Když si na začátku procesu vzpomenete, můžete uvařit brambory.)

"Dobrou chuť."

KOMENTÁŘE:
1 ET | Web | 4. srpna 2011 v 11:50 | Reagovat


Ňam, jednodušší variace mého zamilovaného receptu, mohla bych zkusit. Kdybys chtěla víc piplání a patlání, doporučuju následující:
- Cukety podélně rozkrojit a vydlabat (hodí se malá špičatější kávová lžička), popatlat olivovým olejem a trochou rozmatlaného česneku (kolik sneseš). Vydlabaný vnitřek podusíš na trošce oleje (možná i cibulce?) společně s rajčaty (množství dle libosti, na 1 cuketu normálnější velikosti tak 2 rajčata) a okořeníš čím je libo (báječné je koření Grilovaná zelenina nebo Adžika, asi od Vitany, Knorru, Maggi nebo něčeho takového) Když vyvaříš přebytečnou vodu, naplníš vydlabané lodičky a přichází hřeb večera. Do kelímku zakysané smetany přimícháš nastrouhaný sýr (hodně) a zakryješ celý povrch cukety. Necháš zapéct. Až začne smetánka se sýrem hnědnout, vytáhneš a nestojíš-li o popáleniny 3. stupně, necháš trochu vychladnout. (Teplé chutná lépe než vroucí) Jím s čímkoliv, super jsou opečené brambory nebo čerstvé pečivo.
2 Iswida | Web | 4. srpna 2011 v 14:48 | Reagovat


To zní dobře. Zjistím, jestli už jsme nesežrali všechny cukety

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)