sobota 19. února 2011

Barvy duhy

...aneb Jako na nebi, tak i na zemi.

No vážně, proč by se národnosti, barvy pleti, názory, vyznání a hlavně lidé, nemohli mísit tak lehce, jako barvy duhy?! Viděli jste snad někdy duhu, která by neměla všechny barvy jen proto, že modrá nesouhlasí s názorem oranžové? Barvy se prolínají a radost je na světě. Neznám člověka, který by neobrátil zrak k obloze při slovech: "Jéé, duha!", a dál by se zarputile mračil do monitoru.

Dosti bylo pseudo-poetického úvodu. Úvahy nejsou mou silnou stránkou. Vím proč. Nedovedu své rozlétané myšlenky nacpat do odstavců tak, aby dávaly smysl. Ne nějaký, ale přesně takový, jaký chci. A stejně to pořád zkouším.

Napsání článku většinou předchází usínání. Usínám a sestavuji si v hlavě text. Většinu samozřejmě zapomenu a psaní provází vztekání se nad vlastní blbostí. Když si text sestavuji v hlavě jen tak, kynologickou terminologií: "navolno", největší roli hrají asociace.

Nejtypičtější asociací ke slovu rasismus, v naší zemi, je Rom. Častěji cikán. Proč?! Proč se nehovoří o rasové diskriminaci ve spojení s Vietnamci, Filipínci, černochy, Ukrajinci? V čem je rozdíl? Ve velikosti těchto menšin? To si nemyslím, ale můžete mi to zkusit vyvrátit.

Rozdíl vidím v přístupu samotných menšin. Vím, že zastáncům čisté rasy a jediné rasy, či kdo ví čeho ještě, je putna, zda se Rom snaží zapadnout do společnosti, která je v zemi většinová. Ale mně, jako obyčejnému člověku to jedno není. Nejde mi ani tak o to, že Rom má jinou barvu pleti než já, jde mi to, že dělá bordel u polikliniky (ano, Vsetín, město mé rodné) a jinak nedělá nic. A ještě za to něco chce. A když mu to společnost nedá, máchá kolem sebe transparentem: "STOP rasizmu"

Není to, čirou náhodou, rasismus naruby? Nejsme v poslední době znevýhodňováni my, Češi, národ této země?

Malá ukázka:
  • Poperou se dva chlapi. Oba běloši, oba Češi. Kvůli blbosti. Jeden na následky zranění zemře. Trest bude odpovídat sazbě za neúmyslné zabití (pokud se ošklivě nemýlím).
  • Opět se poperou dva chlapi. Ze stejného důvodu. Rozdíl je jen v barvě jejich pleti. Rom a Čech. Rom na následky zranění zemře. Rodina/ její právník u soudu vytáhne rasistický podtext útoku a přeživší chlapík si ve vězení odsedí daleko víc než jeho "kolega" z předchozí ukázky.
  • A poslední situace. Popere se Rom s Čechem. Zas kvůli volovině. Rom na Čecha vytáhne kudlu a natvrdo ho bodne. Jeho reakce na rozsudek (úmyslné zabití): "To je rasizmus, kdyby to udělal bilý, tak…"
Neříkám, že se to tak stalo, netvrdím, že to tak je, ale často mám pocit, že jednou budeme diskriminování my. Proč? Kvůli naší blbosti.

"Chceš žít v naší zemi? Řiď se jejími zákony. Neděláš to? Půjdeš sedět. Nepracuješ? Pracuj. Pořád nepracuješ a ani se nezajímáš o rekvalifikační kurzy? Žádné dávky. A ty řeči o rasismu si nechej stranou. Toto platí pro všechny."

Kéž by, mí milí, kéž by. Kéž by to platilo pro všechny občany České republiky. Zákon akce a reakce.

Akce = práce, zájem o zlepšení své situace (zákonnou cestou)
Reakce = plat, sociální podpora, nabídka kurzů

Netvrdím, že jsou takoví všichni, netvrdím, že u jiných menšin je to ideální. Leč, při pohledu na množství vysokoškolských studentek a studentů vietnamského původu, jejichž rodiče nemají problém se řídit zákony země, ve které žijí, a ve které také pracují, se často ptám:

"A proč ne Romové? Co jim v tom brání?"

Ať si kdo chce, co chce, říká o špatných školách a kantorech, o špatných zákonech a podmínkách, …pro mě je vše jen o PŘÍSTUPU. O jejich přístupu k sobě samým. Ne o našem přístupu k nim.

Tak to vidíte. O rasismu, jeho příčinách, důsledcích, o psychice lidí, kteří rasisticky smýšlí, a o řešení nic. Ale o pseudo - rasismu celá A4.

Nejsem rasistkou (hodil by se výčet kamarádů odlišné barvy pleti), ale pokud někdo ignoruje zákony státu, ve kterém žije, nebere ohledy na jiné a chová se v rozporu s etickými normami, nemíním mu skákat do náruče a říkat, že to přece chudáček nemá v genech, a že na něj musíme brát ohled a pomáhat mu. A je mi jedno, jestli je to blonďák s modrýma očima nebo OS - opálený spoluobčan, což je v našich končinách zažité označení pro…opálené spoluobčany.

"Mlada pani to by ale nešlo totó. To je normální dizgriminace."


PS: poslední větu kurzívou jsem si opravdu nemohla odpustit, hlavně proto, že mi byla adresována.


Komentáře:

1 hang-on | Web | 19. února 2011 v 19:40 | Reagovat


Velice dobře napsané...souhlasím vesměs se vším, co tu bylo napsáno...
Vůbec bych se nedivila, kdyby ses objevila v nejlepších článcích na TT
2 P. | Web | 19. února 2011 v 20:17 | Reagovat


Tak právě jsem dočetla jeden z nej článků na toto téma. Pod to, cos napsala, bych se mohla podepsat..
3 marieke | 26. února 2011 v 13:20 | Reagovat


Zdravím ze Vsetína Přesně tak, lidi, co poblíž nich nebydleli vůbec neví. A chyba nebude na naší straně, protože přesně jak píšeš-s Vietnamci a dalšími menšinami takové problémy nejsou-protože se chovají jinak než Cikáni.

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)