pátek 4. února 2011

3.den

...aneb Pavučiny.

Tak, tak. Pavučiny jsou jediné, co je na této fotce čitelné. Pokud máte rádi tajemství, nečtěte dál. 


Onehdá probíhal cyklus výstav Dekadence now. Přijela má milovaná žena, popadly jsme Jodida s Khorsem a vyrazili do brněnského Domu umění na výstavu fotografa nesoucího jméno Joel-Peter Witkin.


Recenze, lidé, kteří navštívili výstavu...spousta z nich vám jistě řekne, že ony fotografie jsou odporné, zvrácené nebo špatně naaranžované, či přespříliš strojené. Jodid vám řekne, že v Domě umění města Brna vlhly zdi, a proto jsou odspodu odvětrávané.


A co řekne vločka? Bude se kochat. Podle črt a skic, které byly vystaveny spolu s fotografiemi, lze usoudit, že Witkin nad kompozicí přemýšlel, pracoval s ní a vše pečlivě chystal. Vlastnost, která mnohým moderním fotografům chybí. Ač fotil převážně lidi, kteří byli jistím způsobem znetvoření, dokázal je zvěčnit tak, že je nezesměšnil. Zachytil krásu v ošklivosti (klišovité slovní spojení, ale nedá se svítit).


Dle mého názoru povedený rozhovor s Panem fotografem je v Respektu (10.října 2010), osvětluje mnohé o tom, proč vlastně tvoří tak, jak tvoří.


A jak to vše souvisí s dnešní fotkou? Je na ní plakát z oné výstavy. Vpravo můžete tušit nahou ženu nebo taky slona s kyticí v chobotu.




Fantazie je mocná.
A člověk bez ní nemocný a bezmocný.

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)