pátek 17. ledna 2014

121.den

Série prosincových poruch na zařízeních v domácnosti (více zde) byla již během podzimu předznamenána nelibým pípáním pračky. Po servisu se chvíli držela a pak začala opět pípat. Na začátku ledna už pomalu pípala i maminka, a tak milou pračku vyhostila. (Po sedmi letech více méně příjemného soužití.) Začalo pátrání po novém pracím stroji modernějším než valcha. Nalezeno, zakoupeno, chlapci z Datartu přivezli, s tatínkem doinstalovali a mohli jsme začít meditovat nad návodem k použití. Že byl v češtině, o tom žádná, ale to je prd platné, když pračka umí jenom německy.

Verstehen Sie?

Ale to by v tom byl čert, aby to jeden programátor s všestranným technickým talentem, jedna knihovnice a jedna studentka informačních bazmeků a knihovnictví nedokázali dešifrovat. První praní (bez náplně) jsme rozklíčovali s taťkou, který pak odfrčel na pravidelný páteční dýchánek s modeláři. Načež jsem zapadla ke slovníku, poznámkám v návodu, které jsme udělali s taťkou, a vytvořila jednoduchý nákres s dodatky pro praktické použití.


Takto vybavena jsem usedla s maminkou před "Simču" (pračka je značky Siemens) a jaly jsme se točit kolečkem, mačkat čudlíky, počítat časy a otáčky. A po důkladném průzkumu možností si maminka zvolila programy, které by měly odpovídat jejím tradičním pracím požadavkům. Štěstí, že moje Tonička, není tak prudce inteligentní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)