Recept mám od vegetariánky naší rodiny, trošku jsem si jen vyjasnila jeho formát, ale podstata zůstala stejná. Sojová, aby bylo jasno.
Když zapomenete vyfotit postup plnění, musíte kuchat. |
Příprava se skládá ze tří částí. První je shánění surovin. Koupit sojové plátky dokáže každý, ale sehnat opravdové velké bulky, to je výkon hodný superhrdinky. A i mně dal teda zabrat. Tři pekárny, dva supermarkety (už jsem si tak zoufala, že i rozmražované pečivo bylo omilostněno) a pořád nic. Nakonec mě zachránilo Sklizeno. A ani jsem nezbankrotovala, neb jsem vzala bulky čtyři a k tomu čtyři menší kaiserky.
Druhá část zahrnuje pečlivé plánování, protože soju si musíte naložit den předem. Proto si ujasněte, jestli se vám chce s ní matlat v neděli v noci, nebo to necháte na pondělní odpoledne. Nu a poslední část se skládá ze samotné přípravy, což je kupodivu (viděli jste ten dlouhý seznam surovin) velmi lehké. Vzhůru za jídlem!
Chemické složení, část vařicí:
• 2 balíčky sójových plátků
• 1 kostka Masoxu
• 1 lžička soli
• 2 lžičky Solčanky
• 1 kostka Masoxu
• 1 lžička soli
• 2 lžičky Solčanky
Postup:
Den předem uvaříme sójové plátky dle návodu, většinou na jeden litr vody jeden sáček plátků. Do vody přidáme Masox, sůl a Solčanku. Po vyjmutí více než lehce vymačkáme.
Takto to vypadá na dosah finále. |
Chemické složení, část nakládací:
• 2 vejce
• 1dcl oleje
• worcester
• sójová omáčka
• 2 lžíce škrobu
• 2 lžičky Solčanky
• 1 lžička červené papriky
• 1 lžičenka pepře
• 2 vidličky mletého cukru
• 2 velké špety provensálského koření
• 3 česneky
Postup přípravy:
Do mísy či jiné, dostatečně velké nádoby, vyklepneme vejce, přidáme olej. Z obou omáček tam párkrát třepneme, cca pětkrát, aby toho bylo dost na obarvení. Přisypeme škrob a řádně ho rozmícháme. Následně Solčanku, papriku, pepř, cukr a provensálské koření. Nastrouháme nebo protlačíme česnek a vše smícháme. Do kapaliny naložíme plátky (a trochu je v ní porochníme) a necháme přes noc v lednici.
Hladová ústa naší trouby. |
Chemické složení, část obkládací:
• 8 bulek
• olej
• majonéza
• kečup
• malý ledový salát
• cibule
• 4 rajčata
• 8 plátků sýra (co se dobře, roztopí)
Postup přípravy:
V den D smícháme kečup s majonézou tak, aby vzniklá směs lahodila chuti a oku. Rozdělíme salát na jednotlivé listy, opláchneme a necháme oschnout. Nakrájíme cibuli a rajčata na kolečka.
Na troše oleje na rozpálené pánvičce osmažíme maso z obou stran. Housky rozpůlíme a chvíli opečeme v troubě, aby hned nenasákly majdou.
Obě poloviny housky pomažeme kečupovo-majonézovou směsí. Na spodní polovinu položíme listy salátu, na něj cibuli, poté "maso", plátek sýra, rajče a přiklopíme druhou polovinou. Mírně připlácneme.
Dobrou chuť! |
Vypadá skvěle! Sójový maso je dobrý, když se dobře připravý. I když já sama mu teda moc neholduju, ale to spíš z principu než kvůli (ne)chuti.
OdpovědětVymazatJenom je mi divný, že se ve vegetariánskym receptu objevil masox. To by u mě teda asi (v případě vegetění, já aktuálně vetetarián nejsem) neprošlo.
Nu, myslím, že mamka tam tehdy vrazila zeleninový bujón :-) a jsem ráda za pochvalné vyjádření, děkuju.
OdpovědětVymazatach jo, někdo by mě měl utratit, napsala jsem takovou nechutnou hrubku O.o (jak ty lidi ve zkouškovym moudřej a moudřej, co...)
OdpovědětVymazatzeleninovej bujón všechno osvětluje :)