sobota 11. února 2012

Scones

... aneb Zakousnout k čaji.

Hlavně díky Páji občas zavítám na některý z toho kvanta kulinářských blogů, které víří v nekonečnu vesmíru. Už mám mezi nimi pár svých favoritů. K některým chodím jenom slintat, jinde se i inspiruji a pak klohním sama. 

K Anně (dulique) se chodím hlavně kochat fotkami. S mým kompozičním necitem a averzí k tvorbě zátiší nejsem schopna vytvořit fotografii pokrmu tak, aby prohlížejícímu slina na klávesnici ukápla. Proto jsem celý týden sbírala odvahu k nafocení scones, které jsem pekla podle receptu od dulique už dvakrát (tento víkend potřetí). Jsou dobré. Jsou rychlé (půl až tři čtvrtě hodiny i s pečením). Chutnají.

Na jejich přípravu potřebujete:
tradiční pomůcky jako: trouba, vál, váleček, něco na vykrajování (průměr cca 6cm, např. sklenička), plech, pečicí papír


ingredience: 
  • 225 g polohrubé mouky
  • 50 g másla (ne více)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • mléko (pokud vám na dně krabice něco jenom mírně čvachtá, stačit to nebude)

  • jahodová marmeláda (i rybízová postačí)
  • clotted cream (pokud vám to slovo připadá cizí, věřte mi, že kysaná smetana vašim chuťovým buňkám plně postačí)
Postup přípravy:


Z mouky a másla vypracujte drobenku. (Nevím, jaké máte zkušenosti s drobenkou, ale ta naše bývá poněkud hrubší a k tomu je třeba více másla. V tomto případě jsem na něj musela zapomenout, a to z prostého důvodu. Když je v těstě více tuku, méně vyběhne nahoru a scones mají být vyšší.)

K drobence přisypte zbývající sypké ingredience, promíchejte a přilévejte mléko tak, aby vzniklo (hodně) husté a neskutečně lepkavé těsto.

Začněte předehřívat troubu.

Vál posypte hustě moukou, vyplácněte na něj lepkavou hmotu a tu opět posypte moukou. Nešetřete, nebo nebudete šetři nadávkami na tu lepivou zrůdu. Párkrát po těstě přejeďte válečkem, mělo by mít výšku kolem dvou centimetrů.

Popadněte skleničku, její okraj otočte v mouce a dejte se do vykrajování. Doporučuji mít plech s pečicím papírem velmi blízko, abyste za a) když se vám podaří kolečko vykrojit a ono se drží skleničky, měli méně šancí na to, že kolečko rozplácnete o zem, za b) když se kolečko skleničky neudrží, nebudete jej příliš dlouho deformovat pobytem v ruce, kterou jej hážete na plech.

Pečte v přehřáté troubě na 200°C asi 20 minut. (Není trouba jako trouba, jak jsem se přesvědčila dnes doma. V Brně mi opravdu stačilo mít troubu na 200°C, doma jsem asi po dvaceti minutách nezpozorovala u scones ani stopy po zlátnutí, načež mi maminka řekla, že dvě stě u naší trouby neznamená vůbec nic a suverénně ji rozpálila na 300°C. Sláva nazdar, upekly se.)

Konečné množství "sušenek" záleží na tom, jaký průměr zvolíte. Mně vyšlo pokaždé něco kolem desíti až jedenácti kousků.


Labužníci doporučují pojídat k čaji.

2 komentáře:

  1. Vločko, a kolik toho asi tak bylo ve výsledku?

    OdpovědětVymazat
  2. Uff, celou dobu si říkám, že to tam musím napsat a stejně zapomenu. Zaktualizovala jsem to ;-) díky za upozornění.

    OdpovědětVymazat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)