... aneb Zakousnout k čaji.
Hlavně díky Páji občas zavítám na některý z toho kvanta kulinářských blogů, které víří v nekonečnu vesmíru. Už mám mezi nimi pár svých favoritů. K některým chodím jenom slintat, jinde se i inspiruji a pak klohním sama.
K Anně (dulique) se chodím hlavně kochat fotkami. S mým kompozičním necitem a averzí k tvorbě zátiší nejsem schopna vytvořit fotografii pokrmu tak, aby prohlížejícímu slina na klávesnici ukápla. Proto jsem celý týden sbírala odvahu k nafocení scones, které jsem pekla podle receptu od dulique už dvakrát (tento víkend potřetí). Jsou dobré. Jsou rychlé (půl až tři čtvrtě hodiny i s pečením). Chutnají.
Na jejich přípravu potřebujete:
tradiční pomůcky jako: trouba, vál, váleček, něco na vykrajování (průměr cca 6cm, např. sklenička), plech, pečicí papír
ingredience:
- 225 g polohrubé mouky
- 50 g másla (ne více)
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
- mléko (pokud vám na dně krabice něco jenom mírně čvachtá, stačit to nebude)
- jahodová marmeláda (i rybízová postačí)
- clotted cream (pokud vám to slovo připadá cizí, věřte mi, že kysaná smetana vašim chuťovým buňkám plně postačí)
Postup přípravy:
Z mouky a másla vypracujte drobenku. (Nevím, jaké máte zkušenosti s drobenkou, ale ta naše bývá poněkud hrubší a k tomu je třeba více másla. V tomto případě jsem na něj musela zapomenout, a to z prostého důvodu. Když je v těstě více tuku, méně vyběhne nahoru a scones mají být vyšší.)
K drobence přisypte zbývající sypké ingredience, promíchejte a přilévejte mléko tak, aby vzniklo (hodně) husté a neskutečně lepkavé těsto.
Začněte předehřívat troubu.
Vál posypte hustě moukou, vyplácněte na něj lepkavou hmotu a tu opět posypte moukou. Nešetřete, nebo nebudete šetři nadávkami na tu lepivou zrůdu. Párkrát po těstě přejeďte válečkem, mělo by mít výšku kolem dvou centimetrů.
Popadněte skleničku, její okraj otočte v mouce a dejte se do vykrajování. Doporučuji mít plech s pečicím papírem velmi blízko, abyste za a) když se vám podaří kolečko vykrojit a ono se drží skleničky, měli méně šancí na to, že kolečko rozplácnete o zem, za b) když se kolečko skleničky neudrží, nebudete jej příliš dlouho deformovat pobytem v ruce, kterou jej hážete na plech.
Pečte v přehřáté troubě na 200°C asi 20 minut. (Není trouba jako trouba, jak jsem se přesvědčila dnes doma. V Brně mi opravdu stačilo mít troubu na 200°C, doma jsem asi po dvaceti minutách nezpozorovala u scones ani stopy po zlátnutí, načež mi maminka řekla, že dvě stě u naší trouby neznamená vůbec nic a suverénně ji rozpálila na 300°C. Sláva nazdar, upekly se.)
Konečné množství "sušenek" záleží na tom, jaký průměr zvolíte. Mně vyšlo pokaždé něco kolem desíti až jedenácti kousků.
Konečné množství "sušenek" záleží na tom, jaký průměr zvolíte. Mně vyšlo pokaždé něco kolem desíti až jedenácti kousků.
Labužníci doporučují pojídat k čaji. |
Vločko, a kolik toho asi tak bylo ve výsledku?
OdpovědětVymazatUff, celou dobu si říkám, že to tam musím napsat a stejně zapomenu. Zaktualizovala jsem to ;-) díky za upozornění.
OdpovědětVymazat