čtvrtek 9. února 2012

Pizzetky


... aneb Miniatury s chutí.

Maminka dělala o víkendu všemi milované pizzetky, což není nic jiného, než spousta malých pizz. Měla jsem je stále v živé paměti, když jsem zjistila, že kuchyně není tou teplou místností, kterou si pamatuji z minulého týdne, a proto jsem se rozhodla za pomoci trouby ji trošku prohřát. Mno a aby trouba nejela naprázdno, krmila jsem ji plechy s pizzetkami.

Z obchodu...slabota.

Na jejich výrobu potřebujete:
  • listové těsto (500g)
  • kečup (hodně kečupu, tzn. mějte po ruce pro jistotu celé balení)
  • cibuli (velkou, nebo dvě malé)
  • česnek (dle chuti, já preferuji čím více, tím lépe)
  • sýr (cihlu, klidně i uzený, můžete smíchat oba, záleží na preferencích, množství cca 25dkg, raději více, než méně)
  • šunku (nebo anglickou, nebo jinou uzeninu či salám, množství též cca 25dkg i více)
  • koření (provensálské, oregano, sůl, pepř a opět záleží na chuti strávníků)
  • olivy, rajčata (či jiné drobnosti, které máte rádi na normální pizze)
  • vajíčko (jedno, na pomazání okrajů)
  • mouku (na podsypání válu)
  • pečicí papír (Ne, že na něj zapomenete jako dnes já.)
  • hrnek či sklenici (půl litr) o průměru cca 8cm


Postup přípravy:
  • na dva nízké plechy rozprostřete pečicí papír dle zvyklostí
  • nakrájejte cibuli na jemno (nákres krájení cibule je k dispozici zde) a vhoďte do mísy (menší, ale ne misky)
  • cibuli zalijte větším množstvím kečupu (skupenství by nemělo být ani příliš husté, ani by se v něm cibule neměla ztrácet)
  • utřete česnek, či jinak jej zmasakrujte a přihoďte ke kečupu
  • do směsi přidejte provensálské koření, pepř, špetku soli a oregano, promíchejte a opět trochu přisypte provensálského
  • nastrouhejte sýr
  • nakrájejte olivy na kolečka a s rajčaty učiňte totéž
  • kolečka šunky rozpulte (totéž platí i pro anglickou)
  • rozklepněte vajíčko a rozšlehejte ho


Přistávací plocha pro UWO.

Vše nachystáno?
  • zapněte troubu na maximum, aby se předehřála
  • posypte vál moukou, poprašte i váleček
  • rozpulte hroudu listového těsta
  • 1/2 těsta rozválejte do tenka 
  • sklenicí vykrojte kolečka a položte je na plech
  • kolečka po okrajích potřete rozšlehaným vajíčkem
  • prostředek potřete směsí (nechte volné okraje)
  • umístěte olivy
  • položte plátek šunky
  • nasypte sýr (ne mnoho, aby nepotekl všechno okolo)
  • stáhněte teplotu trouby  a nainstalujte do ní plech
  • pečte tak dlouho, aby okraje byly zlatavé a dole se pizzetky nepřichytávaly (to trvá asi tak dlouho, než nachystáte druhý plech, ale záleží na výkonu trouby)


Názorná ukázka vykrajování.

Před pečením.

Po upečení.

Přeji vám, dobrou chuť!






Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)