sobota 23. dubna 2011

Zelenina křupavá

... aneb Vy saláti!



Již v týdnu jsem měla tu čest potkat se se zeleninou tváří v tvář. Dokonce jsem i fotografovala, jenže výsledný výtvor si postavil hlavu (pokud je zelenina tvrdohlavá) a skupenství nebylo, no bylo, ale nebylo. Tudíž a proto, krémová polévka někdy příště.

Dnes byl na talíři ledový salát s kukuřicí. Budete potřebovat vhodnou mísu (velkou), lžíci, nůž a prkénko. Z potravinového řádu by se hodila vhodně velká hlávka ledového salátu, majonéza (3-4 lžíce), pepř (drobátko) a kukuřice v plechovce (425ml).


Trocha "reklamy" neuškodí:

Ano, vločka opravdu koupila kukuřici. Ne hrášek jako minule. Ještě teď to mám na talíři ;-)


Zvyk je zvyk.


Salát. Ledový. Velký. Nemytý.


Příprava je prostá. Otevřete plechovku kukuřice. Vodu slijte třeba do hrnečku. Může a nemusí se hodit. Kukuřici vsypte do mísy. Kydněte na ni tři polévkové lžíce majonézy. Poprašte pepřem. Záleží na vašich preferencích. Někdo rád peprné, někdo pepří jen na efekt. Promíchejte.


Popadněte hlávku ledového salátu. Nemýt! (Nechytla by na to majonéza.) Oloupejte horní listy. Vyřízněte tvrdý střed. Rozkrojte hlávku na půlky. Následně postupujte jako při krájení cibule. V kuchyni se dobře orientující hladi následující 2 odstavce přeskočí. Zbytek čte, ať ví, jak krájet.


Položte hlávku (cibuli) rozkrojenou (tedy tou rovnou) stranou na prkýnko. Osa mezi jejími vrcholy je k vašemu tělu rovnoběžná. Veďte horizontální řezy od vrcholu A (či B, dle libosti) k druhému vrcholu. Nedořezávejte je však do konce (jinak se kibule/salát rozpadne a vám se bude špatně krájet).


Pokud jste takto zmasili celou půlku hlávky, započněte s řezy vedenými vertikálně (při pohledu z výše) též se dá říci, že nožem vytváříte průsečíky rovnoběžky s vaším tělem. (Neprosekávejte však sebe.) Měly by vám vzniknout "čtverečky". Tu část, kterou jste nedokrajovali až do konce, dodatečně nakrájejte.




Nakrájené útvary sesypte do mísy ke kukuřici. Pokračujte v podobném duchu s druhou půlkou hlávky. Následně uchopte lžíci a vše důkladně promíchejte. Připadá vám salát suchý? Přilijte trochu kukuřicové vody. (Pokud ji jako já vylejete do odtoku, musíte přidat majonézu.) Inovacím se meze nekladou. Nyní trocha fotodokumentace:


"Strukturka jedna báseň," jak říkala Smahy.


Povšimněte si těch úhledných čtverečků.


Estetická kompozice.


Maglajz.


Finišujeme. Aneb kukuřice kryta salátem.


Velkolepé finále.

Přeji dobré chuti všem zeleninomilům a vy ostatní:

"Čuchněte ke stejku, zavřete oči a pozřete salát. Přežijete to. Je v něm přeci majonéza ;-)"

KOMENTÁŘE:
1 foxiss | Web | 23. dubna 2011 v 22:23 | Reagovat


Úžasný článok Pobaví, osloví, inšpiruje. Neviem, čo by som mu vytkol - sám mám rád vtipné ponímanie jednoduchých vecí (aj tých vážnych, občas z toho vznikne takt výtvor)... Ja by som bol v kuchyni nepoužiteľný, ale toto sa tvári ako dobrý recept
2 Wicky Envy Leviathan | Web | 23. dubna 2011 v 22:25 | Reagovat


XDDD Mahahahaaaa fakt šupa~♥ XDDD ešte aj tá veta na konci XDDD *im dead* XD
3 baarel | Web | 23. dubna 2011 v 22:33 | Reagovat


první dvě fota bohužel vypadají jak placená reklama to mě dost otrávilo
4 ovesná vločka | Web | 23. dubna 2011 v 22:36 | Reagovat


[3]: Ještě, že tě neotrávil ten salát.

Kéž by to byla placená reklama. Aspoň bych nebyla tak študá chudentka. Nevidím důvod, proč nevyfotit věci, které se v salátu opravdu vyskytly. Nikomu nenařizuji, že musí použít zrovna tu a tu přísadu. Jen chci ukázat, z čeho "vařím" já.
5 ovesná vločka | Web | 23. dubna 2011 v 22:37 | Reagovat


[1]: Děkuju za pochvalu opravdu je to jednoduché. Ostatně, na složitější věci není před zkouškovým ani čas, ani chuť.
6 Borůvková | Web | 23. dubna 2011 v 23:40 | Reagovat


Mňam, vypadá to krásně. Začínám mít hlad. ;))
7 ET | Web | 25. dubna 2011 v 21:14 | Reagovat


Cože, to už zas bude zkouškový?? Salát kukuřično-ledový dělávám s olivovým olejem, majonézový bych taky měla zkusit. Základ je hodně všeho

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)