čtvrtek 5. ledna 2012

Vafle

 ...aneb Experiment s nepoznaným.


Jak jsem psala včera, najít recept na to správné těsto, když pomalu ani nevíte, co je to správné těsto, je poněkud komplikovanější. Strýček Google mi moc neporadil (prý nemá rád sladké) a tetička Wiki zrovna drží dietu, tak jsem se jí radši ani neptala.

V krabici s kombinovaným sendvičovačem, jak se onen zázrak správně jmenuje, se sice poflakuje něco jako návod k použití, ale recept na vafle zde kalkuluje s přehnaným počtem vajec (6ks), litrem mléka, půl kilem mouky, čtvrt kilem másla aj., což mi připadá příliš mnoho ve chvíli, kdy to mám vrazit do projektu, který nemusí uspět. Navíc zde není ani zmínka o tom, kolik vaflí z toho vypluje.

Rozhodla jsem se projít svou kuchařskou knihovničku (7 kousků je sedm kousků, i když celé tři knihy jsou jen o těstovinách). Studnicí mých vaflových vědomostí se stalo dílo: Co by měl vědět správný kuchař (Peterson), které mi věnovala Pája k narozeninám.

Krom toho, že jsem na stranách 86 a 87 zjistila, kolik gramů má 1/4 čajové lžičky, jsem si převedla i jeden šálek mouky a jeden šálek mléka na jednotky mojí váze srozumitelné. (Pozor! Šálek mouky není totéž, co šálek mléka.) Nakonec jsem se prolistovala k straně 393, sepsala si seznam surovin* a šla do obchodu. Nejsem kouzelnice a i do sekerkové (Píšu sekerkové proto, že mi tak zobák narostl. Ehm, na Valašsku a téměř celé východní Moravě nedošlo k úžení i ...) polévky se musela dát vajíčka a kdo ví, co ještě.

*Malý dodatek...u mouky jsem musela improvizovat, protože Peterson nepíše jakou, a ve vysvětlivkách je uvedeno: "údaje platí pro americkou (a téměř shodnou britskou) mouku, tvořenou směsí tvrdé a měkké pšenice." Vyvodila jsem z toho naši polohrubou.

Budete potřebovat:

  • 2 šálky polohrubé mouky (2x160g = 320g)
  • 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva (údajně 15g)
  • 1/4 čajové lžičky soli (od oka)
  • 115g másla (+ na vymazání ploten)
  • 250ml + 125ml mléka (naměřit zvlášť, druhá část se přilévá později)
  • 2 vejce (oddělit žloutky od bílků)

Z toho by podle Petersona měly být 4 velké vafle. Ráda bych věděla, co za giganta mezi vaflovači vlastní, protože ten můj* (ze stejného množství těsta) vyplivl 14 vaflí (cca 10 x 10cm).

*Ten můj = Kombinovaný sendvičovač B-4234 (Bravo)

Postup přípravy:

  • Do mísy vsypte mouku (320g) a vmíchejte do ní 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva a dané množství soli, pak přidejte dva žloutky. NEMÍCHAT!
  • Ze dvou bílků ušlehejte tuhý sníh a dejte roztopit oněch 115 gramů másla. Rozpuštěné máslo přilejte spolu s 250ml mléka do mísy k mouce a žloutkům. Hmotu zpracujte vařečkou. Ze začátku se bude tvářit příliš řídce, ale po chvíli mísení bude mít mírně ulepenou kompaktní těstovitou konzistenci. Rozhodně se nebude tvářit, že je kamkoli nalévatelná, proto přimíchejte zbývajících 125ml mléka.
  • Nyní přichází na řadu onen sníh. Peterson píše: "Překládáním zlehka vmíchejte sníh." Nevěděla jsem si s tím příliš rady a tak jsem sníh do těsta zapracovala něžně způsobem těžce definovatelným. Pokud někdo z vás ví, co znamená překládáním vmíchejte, osvětlete mi to, prosím, v komentářích. Budu vám vděčná.


Teď už jen vymažte elektrický vaflovač rozpuštěným máslem a dále postupujte podle pokynů, které jsou uvedeny v jeho návodu k použití. Čas pečení záleží na druhu přístroje a množství těsta, které použijete. Já jsem vaflovala 10 minut. (Vzhledem k tomu, že jsem nevěděla, jaká má být finální konzistence, zvolila jsem mírně křupavější variantu.)


Toto je vafle.

Doporučuje se pokrýt formu tak, aby těsto překrývalo ty výstupky, když to nedělá, tak vafle minimálně z jedné strany nevypadá jako vafle. Na druhou stranu si zase musíte dát pozor, aby těsto  nepřetékalo a nepřipálilo se. Před každým znovu nalitím těsta je dobré plotny opět potřít máslem.


Toto je vafle z profilu.

Hotovou vafli můžete posypat a namazat vším, co vašim chuťovým buňkám lahodí. Kombinace marmelády, šlehačky a Granka je famózní.



Decentní vafle pro objektiv.



Takto se vafle servírují na stůl.



Lépe se vaří a peče, když posloucháte správnou hudbu. K stání u vaflovače se výborně hodí písničky s klipy. Můj momentální favorit:




Tak, milánkové, pokud máte někdo ozkoušený jiný a dobrý recept, sem s ním, ráda vyzkouším něco dalšího. Dobrou chuť.

2 komentáře:

  1. Sestřičko, gratuluji k vytvoření vlastních vaflí. Překládání já chápu tak, že nabereš stěrkou hmotu zespodu a zvedáš ji nahoru. Cestou ti ubývá a co se udrží na stěrce upustíš nahoře. Ale zda chápu správně výbuch.
    Jsem ráda, když je mnou darovaná kniha užitečná. Taky ji mám ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Hned bych si dal,slintám již při těch fotkách.
    Deda

    OdpovědětVymazat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)