pondělí 16. ledna 2012

Řev z nitra hory

... aneb Zavalena.

Vy, kteří si chcete zachovat alespoň zdání o mé normálnosti a nevyšinutosti, nečtěte. Vy, co vás nebaví plácání o hloupostech a věcech, které nejsou podstatné, jděte jinam. Vy školou povinní , co potřebujete najít někoho, kdo je na tom stejně, ne-li hůř, račte. 
Těším se, až si za pár let řeknu: "Kua, co jsem to řešila za blbosti."


Zavalena skripty je má hlava. Máte štěstí, že se mnou nejste každý den. Šíleli byste. Jodid nešílí. Ten byl šílený ještě předtím, než jsme se onehdá v parku potkali. Važte si toho, že tento výkřik píši až teď. Je šestnáctý den zkouškového. V kapse mám 15 kreditů z 37. Zatím jsem nedala jen jednu "zkoušku". Ano, zápočtový test z morfologie. Náboženství světa ke mně byla milostivá. Juhů. Jsem devátá nejlepší ze čtyřiceti pěti kousků. Pyšná jsem i na dialektologii, vážně. To Bé mi udělalo radost. A to je tak vše.

Ve středu mne čeká první pořádná zkouška tohoto semestru. Teorie literatury II. Jen pro borce a pozvané. Nové kozačky a kabát mne nezachrání. Výstřihy nenosím. Mám ráda roláky. A stručnost. Připadá mi zbytečné plácat hodiny o teoriích, když praxe mizí v nedohlednu. 

Nemám cit pro rytmus. Vážně. Necítím ho ani při tančení (naposledy na umprumce na Krabovi...byl to malinkatý stůl a stáli jsme na něm tři a já se držela stropu a...vůbec), ani v hudbě. Hudební hluch. Svádím to na mé donedávna neslyšící ucho pravé. (Stále má své dny, obzvlášť, když se mění počasí. Což je právě teď.) Proto nepoznám rytmus ani v básni.

Jasně. Jde o analytický přístup a logické uvažování. To také postrádám. Myslela jsem, že při studiu českého jazyka a literatury se mi matematika vyhne. Očividně jsem nikdy neslyšela o matematické lingvistice. (Zdravím pana L. Doležela.) A o počítání slabik a přízvuků. Naštěstí mám úžasné spolužáky (se kterými si mažu depku a chodím do putyk) a báječné spolužačky, se kterými si taky mažu depku, ale především se s nimi učím. 

Dnes jsem se tedy hodinu a půl vezla na vlně optimismu, že rozbor básně nějak zvládnu. Proč? Protože jsem dvě hodiny předtím spolu s dalším verši neholdujícími dívkami kontrolovala, zda mi sedí "účka a pomlčky". Seděly. Radka nám vše vysvětlila a vlila nám optimismus do žil. Radka zvládla Teorii literatury II za Á. Radka je podle mne přelud. Něco jako nadpozemská bytost.


Dobrá. Pauza končí. Jako bonus na závěr. Teorka je ve středu. Opravný termín z morfologie ve čtvrtek. 

2 komentáře:

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)