pondělí 2. ledna 2012

Kam s ním?


... aneb Co s vánočním stromkem.

Letošní Vánoce jsme oslavili skoro jak se sluší a patří, to znamená s bytem náležitě vyzdobeným v duchu vánočních svátků a tradic. K této výzdobě patří mimo jiné i vánoční stromeček. Ten náš je díky otužovací kúře (týden bez vyhřívání pokoje) stále bohatý na jehličí a neopadává. Pochybuji, že opadem se dají označit ty tři jehličky, co našel Khors na komodě. To adventní věnec je na tom mnohem hůř, stačí se na něj podívat a už pustí pár jehliček.

V duchu valašských tradic a firmy Austin Detonator.

Proč se tedy zabývám likvidací něčeho, co ještě zlikvidovat nepotřebuje? Inu Tři králové (tradiční čas likvidace) se blíží a já mám ráda věci naplánované. Obzvlášť teď ve zkouškovém. (Překlad: každý důvod jak realisticky zdůvodnit flákání je dobrý.) Tento problém jsem ještě nikdy sama neřešila. Doma máme odborníka v osobě pana otce a na dědině není zas až taková věda živý vánoční stromeček zlikvidovat.

Snažím se totiž stromek sprovodit ze světa tak, aby nikomu nepřidal příliš mnoho práce a nerozčílil jej, což by se určitě stalo, kdybych jehličnan vyhodila jednoduše z okna. 

Žiju v moderní době a tak jsem požádala strýčka Google o pomoc. Zkusila jsem hesla jako co s vánočním stromkem, jak zlikvidovat vánoční stromek a tím druhým jsem se trefila rovnou do stejnojmenného článku na idnes.cz. (Nic by mi nevadilo, že je z roku 2009, kdyby brněnský odkaz fungoval.) Jak to udělat mi sice výše zmíněný článek poradil: odložit stromek vedle popelnic s komunálním odpadem, ale co když je to v Brně jinak! Co když to tam jde lépe. 

I rozhodla jsem se jít přímo ke zdroji čili na oficiální stránky mytického města. Na tom mýtu něco pravdy bude, protože má cesta k informacím byla trnitá a ... bez výsledku. (Ještě je naděje, že neumím hledat.) Jasnou odpověď na to, jak správně zlikvidovat vánoční stromek mi nikdo nedal. Něco jsem se však dozvěděla. (Výši poplatku za svoz komunálního odpadu a to, že v létě bude zavedeno placení jízdenek na MHD pomocí sms.

Jak? Přehodnotila jsem názor a začala jsem hledat informace o svozu komunálního odpadu s bláhovou nadějí, že tam něco bude. Je přeci po Vánocích a stromek je aktuální téma. Ha, ha, ha. V pátrání jsem pokračovala na stránkách města, ale měla jsem použít google, rychleji bych věděla, že o tom není nikde ani zmínka.

To musíte proklikat spoustu záložek a lišt na stránkách města, přes pár odkazů se podívat i na stránky městské části, ke které patříte, postěžovat si Jodidovi a nakonec kliknout někam, kde byste něco o vánočních stromečcích vůbec nečekali (taky tam nic nebylo). 

Ke svozu komunálního odpadu musíte přes záložku Magistrát města Brna do úseku rozvoje města, tam náhodou kliknout na odbor životního prostředí a srolovat téměř na konec stránky, abyste zjistili, že poplatky za komunální odpad mají vlastní odkaz, ale abyste se něco o komunálním odpadu dozvěděli, tak musíte jinudy!

A to přes oddělení odpadového hospodářství a hydrogeologie. Tam se, náhodným kliknutím na jeden link (odběr odpadů ve sběrných střediscích) v odkazech, dostanete na stránky firmy, která svoz komunálního odpadu v Brně zajišťuje. Heuréka, řeknete si a nadšeně zalistujete onou stránkou. Jste jednoduše navedeni přes svoz komunálního odpadu k harmonogramu tohoto svozu, kde je úhledná mapka, vy si vyberete část města, ke které náleží vaše bydliště a pak...babo, raď. Co znamená toto:

A návod k použití nikde, natož na nástěnce v našem domě.

Mno, naděje umírá poslední, třeba se ještě do Tří králů někde něco rozumného objeví, ale to už já neupotřebím. Jako dcera svého otce použiji návod (pokud jste neklikli ani na jeden odkaz v článku, tak u tohoto učiňte výjimku, neb poradí a pomůže), který jsem před rokem až dvěma pomáhala fotit. Je přímo geniálně prostý. Sice není tak bezpracný, jako odložení stromku k popelnici, ale rozhodně je efektivnější, protože se větvičky i kmínek znovu zhodnotí. A náš stromek se vrátí na Valašsko v tom samém pytli, ve kterém přijel.

Bude se řezat, přátelé!




2 komentáře:

  1. Stačí rozložit a poskládat do krabice, uložit do příštího blázince při teplotách, které tomu plastu neublíží...

    OdpovědětVymazat
  2. Dnes jsme zlikvidovali náš smrček, velmi podobným způsobem, ovšem neprošel tou ozdravnou otužovací kůrou, proto z něj jehličky lítaly bez ustání, zvlášť když se dostalo na ustřihávání větviček, tyto vybuchovaly jako střepinové granáty a ostřelovaly celý obývák

    OdpovědětVymazat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)