pondělí 14. října 2013

Dýňová polévka

Podzim znamená dýně. Pro mnohé jen ty vyřezávané, pro mě hlavně ty na talíři. A taková dýňová polévka od maminky, to je radost největší. Ale dostat z maminky nějaký recept, to je úkol hodný nadčlověka, tedy mé milé sestry (díky, Pájo). Pokud máte obavy, že příprava bude příliš komplikovaná, klidně je odhoďte. Žádné kokosové mléko, pomerančová kůra či muškátový oříšek.

Esteticky naaranžovaná většina surovin.

Suroviny
  • 1 dýně Hokkaido
  • 2 střední cibule
  • 2-3 cm zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • smetana na vaření
  • zakysaná smetana
  • rohlíky (aspoň 3)
  • olej
  • sůl, pepř

Záběry z porcování dýně. Masakr motorovou pilou hadr.

Postup přípravy
  1. Nakrájejte rohlíky na kostičky a opečte. Následně pečlivě uschovejte před uzobávači.
  2. Omyjte dýni, rozpulte ji a vydlabejte. Nakrájejte ji na proužky a potom na kostky (cca 3cm).
  3. Dále oloupejte cibuli, česnek a zázvor. Cibuli nakrájejte nadrobno. Dva česneky a zázvor nakrájejte na plátky. 
  4. Dejte zesklovatět cibuli, poté k ní přidejte  česnek a zázvor. Následně vsypejte dýni a opražte. Zalijte vodou tak akorát, aby dýně nevyčuhovala. 
  5. Přidejte bujón, špetku soli, trochu pepře. Zakryjte pokličkou a nechejte vařit.
  6. Zkuste dýni vidličkou, pokud je měkká pusťte se do mixování. 
  7. Přilijte smetanu na vaření, přidejte stroužek česneku nastrouhaný na jemno. Podle chuti přisypte sůl a pepř, případně další zázvor, tentokrát nastrouhaný.

Podávejte se zakysanou smetanou a kostičkama opečeného rohlíku.


Ať vám chutná!

Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)