Všechny recepty, které jsem na internetu našla, obsahovaly zabijáckou větu "zalijte jedním litrem zeleninového vývaru". A tak jsem vzala z jednoho to, z druhého něco a i bez zeleninového vývaru (a bez bujonu) se mi podařilo stvořit chutnou polévku. (Říkali strávníci.)
Vlevo čerstvý brokolicový vývar. |
Chemické složení:
- brokolice
- 2 zemáky
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 1/2 smetany na vaření
- sůl, pepř
- chleba na kostečky/slanina
Pohled do hlubin hrnce. |
Postup:
Do vroucí osolené vody dát na 5 min spařit růžičky brokolice. Poté vyndat, nechat okapat, vodu (teď už vývar, hehe) nevylévat! Odeberte z něj dobrou polovinu a dejte ji bokem. Použijete ji buď na rozředění příliš husté polévky (lépe se ředí, než zahušťuje) nebo schováte na dobu "zalijte vývarem". Zbytek v hrnci nechte na nejmenším plameni pobublávat.
Nevařit dlouho, jinak zešedne. |
V hrnci osmahněte plátky česneku spolu s cibulí najemno nakrájenou. K tomu příhoďte nakrájené pevné části brokolice (tzn. klidně i stonek) a ty dva zemáky nakrájené na kostičky. Decentně osolte a popepřete. To vše zalijte vývarem z brokolice a nechejte vařit.
Až budou brambory měkké, přihoďte do hrnce růžičky brokolice na ohřátí a pak vše zmasakrujte buď tyčovým mixérem, nebo jiným zázrakem. Přilijte půlku smetany na vaření (či jiné) a nechte ještě chvíli pobublávat.
Podávat můžete s osmaženýma kostičkama chleba, nebo s opečenou slaninou, případně s obojím ;-)
Dobrou chuť. |
Brokolicovou polívku miluju. Dělávám takovou svojí vylepšenou, řikám jí Trojzelená. 1) brokolice, 2) hrášek, 3) niva. To bych mohla uvařit, už jsme jí dloooouho neměli :)
OdpovědětVymazat(ještě žes upřesnila, co je to v tý misce vlevo na první fotce, vypadá to totiž jako něco uplně jinýho než vývar :D )
:-D Trojzelenost zní báječně. Po sýrech v jakékoli formě se můžu utlouct.
OdpovědětVymazatvločko, hoď sem ten recept na ty banánový nesušený sušenky, prosíííím :) hrozně ráda bych je ochutnala!
OdpovědětVymazat