čtvrtek 6. února 2014

Brokolicová polévka

Všechny recepty, které jsem na internetu našla, obsahovaly zabijáckou větu "zalijte jedním litrem zeleninového vývaru". A tak jsem vzala z jednoho to, z druhého něco a i bez zeleninového vývaru (a bez bujonu) se mi podařilo stvořit chutnou polévku. (Říkali strávníci.)

Vlevo čerstvý brokolicový vývar.

Chemické složení:

  • brokolice 
  • 2 zemáky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 1/2 smetany na vaření
  • sůl, pepř
  • chleba na kostečky/slanina

Pohled do hlubin hrnce.

Postup:

Do vroucí osolené vody dát na 5 min spařit růžičky brokolice. Poté vyndat, nechat okapat, vodu (teď už vývar, hehe) nevylévat! Odeberte z něj dobrou polovinu a dejte ji bokem. Použijete ji buď na rozředění příliš husté polévky (lépe se ředí, než zahušťuje) nebo schováte na dobu "zalijte vývarem". Zbytek v hrnci nechte na nejmenším plameni pobublávat.

Nevařit dlouho, jinak zešedne.

V hrnci osmahněte plátky česneku spolu s cibulí najemno nakrájenou. K tomu příhoďte nakrájené pevné části brokolice (tzn. klidně i stonek) a ty dva zemáky nakrájené na kostičky. Decentně osolte a popepřete. To vše zalijte vývarem z brokolice a nechejte vařit.

Až budou brambory měkké, přihoďte do hrnce růžičky brokolice na ohřátí a pak vše zmasakrujte buď tyčovým mixérem, nebo jiným zázrakem. Přilijte půlku smetany na vaření (či jiné) a nechte ještě chvíli pobublávat.

Podávat můžete s osmaženýma kostičkama chleba, nebo s opečenou slaninou, případně s obojím ;-)


Dobrou chuť.


3 komentáře:

  1. Brokolicovou polívku miluju. Dělávám takovou svojí vylepšenou, řikám jí Trojzelená. 1) brokolice, 2) hrášek, 3) niva. To bych mohla uvařit, už jsme jí dloooouho neměli :)

    (ještě žes upřesnila, co je to v tý misce vlevo na první fotce, vypadá to totiž jako něco uplně jinýho než vývar :D )

    OdpovědětVymazat
  2. :-D Trojzelenost zní báječně. Po sýrech v jakékoli formě se můžu utlouct.

    OdpovědětVymazat
  3. vločko, hoď sem ten recept na ty banánový nesušený sušenky, prosíííím :) hrozně ráda bych je ochutnala!

    OdpovědětVymazat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)