neděle 9. března 2014

Banánové sušenky

Pracovně tento pokrm nazývám "mokřenky", ač nejsou mokré. Jenže ony nejsou ani suché. Jsou... vláčné, ano, to je to slovo. Taky jsou velmi jednoduché a vzhledem k nedostatku fotografií zřejmě i chutné, protože vždy zmizí dřív, než vyjde slunce a já najdu fotoaparát. Recept jsem převzala z alberťáckého časopisu a pouze ho něžně přizpůsobuji podle oka.


Chemické složení

  • 3 banány (měkké, klidně i ty, které prodávají jako otlučené)
  • 2 velké lžíce mléka
  • 3 lžíce medu (tekutého)
  • 2 malé lžičky skořice
  • 180 g jemných ovesných vloček


U vloček bych se pozastavila, nejen kvůli tomu, že jsem kanibal. Pokud se podíváte na fotku, tak se nadchnete, že přesně tak budou vaše sušenky vypadat. Nebudou, když tam dáte těch proklamovaných 180g vloček a ještě k tomu jemných. Dospěla jsem k závěru, že je prima dát to půl na půl - tedy ty, co jsou takové pevnější a ty jemné (klidně i s klíčky). A dát jich víc, aby těsto bylo husté. Naposledy jsou zkoušela dát i žitné vločky a nebylo to naškodu. 

Postup přípravy:

Vidličkou nebo mixérem rozmačkejte banány. Doporučuji mixér, neb je to rychlejší a míň se nadřete. Jemnou banánovou kaši smíchejte s medem, mlékem a skořicí. Postupně do směsi přidávejte vločky tak, aby byla hutná. Nechejte ji asi deset minut odstát.

Na plechu vyloženém pečicím papírem podle vykrajovátek či fantazie stvořte budoucí "mokřenky".  tvarům se meze nekladou, jen na výšku je dobré se držet víc při zemi (cca 1 cm). Pečte je zhruba na 200°C po dobu dvaceti a více minut, tedy dozlatova. 

1 komentář:

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)