"Noo, já ji většinou pevně držím mezi tím zeleným a oranžovým dokud nezměkne," to mi řekla maminka k tomu, jak dusí mrkev. A pak přihodila i seriózní recept, který je k přečtení níže.
Co se jehněčího týče, může být nahrazeno vepřovým, nebo se masu můžete vyhnout úplně. Naložila jsem si ho den předem s olivovým olejem, sušeným rozmarýnem, pepřem, solí a dvěma stroužky domácího česneku. Pekla ho zakryté v troubě na poloviční plyn, ke konci jsem ho odkryla, aby se trošku zbarvilo. Nepodlévala jsem, bylo dost olivového oleje a maso i trochu pustilo šťávu.
Množství vyšlo na čtyři porce pro střídmě se stravující osoby, takže žádné kopy mrkve na talíři nečekejte. K oranžovému zázraku a jehněčímu jsem přiložila vařené brambory.
V psí boudě, česnek se musí hlídat. |
Chemické složení:
- 1kg mrkve
- kus Hery
- stroužek česneku
- 1PL hladké mouky
- 1ČL octa
- cukr krystal
- sůl
- pepř mletý
Postup přípravy:
Pověřte pomocníky strouháním mrkve nahrubo, nemáte-li pomocníky, těšte se na betakarotenovou kůru pro vaše ruce.
Dejte do většího hrnce rozpustit kousek Hery (cca 3x4 cm), nastrouhanou mrkev posolte (pár špetek), popepřete (zlehka), pocukrujte krystalem (decentně), promíchejte a vhoďte do hrnce na rozpuštěnou Heru, opět promíchejte, podlijte hrníčkem vody (neutopit) a zakryté nechejte dusit.
Až je mrkev měkká (nekřupne při skousnutí), jemně ji zaprašte hladkou moukou, promíchejte, přidejte nastrouhaný česnek a nechte ještě chvíli dusit.
Ochutnejte, dolaďte a přidejte jednu čajovou lžičku octa.
Dobrou chuť! |
Žádné komentáře:
Okomentovat
V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)