středa 25. dubna 2012

Svíčková z králíka

... aneb Hora zeleniny.

Kdož lačníš po receptu, přeskoč XY odstavců okecávání a zaměř svou pozornost na chemické složení.


Svíčkovou jsem už jednou dělala a tehdy jsem se zařekla, že bez mixéru se do ní už nepustím. Ha, ha, ha. O několik měsíců později (sobota 21. dubna) se tak s Jodidem povalujeme v posteli a s pohledem upřeným ke stropu básníme o svíčkové. Slovo dalo slovo a z mražáku byl vytažen králík a ponechán působení tepla. Kdybych měla lepší paměť, uvědomila bych si, že svíčkovou je lepší naložit den předem, ale to mi v té mojí makověnce nevyplynulo. Naštěstí se to na chuti neprojevilo. 

Když jsem se chtěla ráno vydat pro zeleninu, zjistila jsem, že recept s přesnými pokyny někam emigroval. Díky panu Bellovi jsem mohla zkontaktovat maminku a ta mi nadiktovala vše, co je třeba učinit, chceme-li si pochutnat na oné božské krmi, ze které netrčí knoty, i když její jméno je téměř inzeruje.

Předem vás musím varovat, postup je časově náročný, obzvlášť tehdy, kdy si sami děláte knedlíky (i kdybyste je dělali stejně jako já v mikrovlnce, kteréžto výtvory sice nejsou tak delikátní jako doma dělané kynuté, ale o kousek lepší než ty v nejbližším supermarketu dostupné) a šleháte šlehačku. Chcete-li si na svíčkové pochutnávat k obědu, doporučuji vám za a) naložit vše večer předem b) přivstat si, protože příprava svíčkové je časově náročná i s mixérem, natož jen se sítkem, i když máte k dispozici námezdní sílu na propasírování zeleniny.

Já si nepřivstala a tak jsme měli svíčkovou k odpolední svačině, což nás studentky a bývalé/budoucí studenty vůbec netankuje. Ještě bych měla napsat, kolik lidí se z popsaného množství surovin a následně vzniklé omáčky nají. Nám to ve dvou vyšlo na tři hlavní jídla, ale vše je relativní, někdo sní králičí nohu na počkání a zalije si ji litrem omáčky a ani nemrkne, někdo se v tom může nimrat ještě třetí den. Uvidíte, ostatně...nejlepší je stejně jen omáčka s knedlíkem.


Chemické složení omáčky:

  • králík (dvě stehna)
  • 1 cibule normální velikosti (střední)
  • 2-3 mrkve (větší)
  • 1 petržel (větší)
  • 1 celer: z velkého 1/4, z malého 1/2
  • zakysanou smetanu
  • smetanu na vaření
  • Halali (stačí 1/2 skleničky)
  • Hera/máslo/špek
  • hladkou mouku (trošinku na zahuštění)
  • ocet, sůl, Solčanka
  • 1 kostičku masoxu
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
Další prvky:
  • smetana ke šlehání, nebo šlehačka ve spreji
  • brusinky v podobě zavařeniny


Zmrzlý králík se jako králík neumí tvářit.


Knedlíky: 

množství na 4 kousky, jeden knedlík = jedna porce

  • 4 hrníčky o stejném objemu (čtvrt litru)
  • 1 hrnek (250ml) polohrubé mouky
  • 2 rohlíky
  • 1 hrnek mléka (jeden z těch čtvrtlitrových)
  • 2 vajíčka
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 4 lžičky rostlinného oleje na vymazání hrnků


Postup přípravy omáčky:
Veškerou zeleninu nakrájejte na kolečka, půl-kolečka, či plátky v případě celeru. Králičí hnáty osolte, vložte do pekáče, obskládejte špekem (my nemajetnější jen kousky Hery) a zasypejte nakrájenou zeleninou spolu s tou ze skleničky Halali. K tomu přidejte nové koření, pepř a bobkový list. Podlijte to vodou. (Množství závisí na velikosti pekáče a stupni rozmraženosti králíka, neměl by se topit, ale ani být na suchu, jinak se připeče. Tomu našemu stačily necelé dvě malé skleničky.) 

Pekáč zakryjte (nejlépe druhým pekáčem) a zavřete do trouby, kterou spustíte "naplno". (Věřím, že znáte svou troubu natolik, abyste věděli, kdy podává jaký výkon. Ono je naplno u některé trouby polovinou toho, co je naplno u jiného pečícího zařízení.) Pečte tak dlouho, dokud není maso měkké. (Jak já tento údaj nemám ráda, ale ono se to opravdu nedá paušálně odhadnout, jak dlouho máte maso v troubě mordovat.)

Před vložením do trouby.

V okamžiku, kdy bude maso měkké (to poznáte tak, že do něj bodnete vidličku a zeptáte Jodida, jestli jo), ho vyprosťte zpod zelinového závalu a umístěte někam do tepla. Pekáč položte na sporák a zapněte plotýnku/zapalte plyn (či jak se to říká). Obsah nádoby mírně podlejte a nechte probublat (rozevřít). Do bublajícího obsahu hoďte kostičku masoxu a lžičku Solčanky. Ve smetaně rozmíchejte trochu mouky a následně obě smetany (tu na vaření i tu zakysanou) přidejte do bublající směsi zeleniny a vody. Vařte alespoň 8 minut a sem tam promíchněte. V závěru můžete omáčku dochutit octem. (Já jsem neměla tu potřebu.)


Mno a to nejlepší na konec. Ti šťastnější tekutinu z pekáče přelijí do mixéru a onu mašinu zapnou. My méně šťastní začneme pasírovat, nebo tím pověříme siláky a svalovce z kruhu strávníků. (Díky, Jodide.) 

Pasírování na obzoru.

Pasírování znamená, polopaticky vysvětleno, promačkávání kousků zeleniny přes sítko za pomoci síly paží, nadávek a vhodného rozmělňovacího nástroje, například lžíce. Rozdíly ve zpracování jsou pak na výsledku značně patrné. Z mixéru vyleze krásně hladká omáčka, zpod sítka se na vás bude dívat omáčka poněkud hrubší struktury. Chuť však zůstává stejná, naštěstí.


Postup přípravy knedlíků:
recept pochází z mé oblíbené knihy: Kuchařka pro dceru (J. Florentýna Zatloukalová)

Rohlíky pokrájejte na kostičky velké zhruba 1 cm a ve středně velké misce je smíchejte s prosátou moukou, solí a kypřícím práškem. Přidejte vajíčka a mléko a vše za pomoci vařečky zpracujte v těsto, které bude celkem tekuté.

Čtyři hrníčky (samozřejmě vhodné k ohřevu v mikrovlnce) vymažte olejem - do každého jedna lžička. Mazat ode dna až po okraj, neb těsto bude kynout a pohrne se směrem vzhůru. Do vymazaných hrníčku rozdělte těsto. V ideálním případě by nemělo překročit 2/3 výšky hrníčku, jinak se může stát, že zlotřile prchne.

Ano, toto je těsto.

Všechny hrníčky naskládejte najednou do mikrovlnné trouby do stejné vzdálenosti od středu otočného talíře. Výkon nastavte na 600 - 700 W a vlňte 6 minut. (Vy, co máte na mikrovlnce jen pár vlnovek a návod k použití zmizel v propadlišti dějin, nezoufejte a řiďte se úslovím o zlaté střední cestě.) Pak do jednoho z knedlíků vnořte tenký nůž a v případě, že na něm ulpívá ještě těsto, vlňte další minutu až dvě.

Hotové knedlíky vyklopte na prkýnko, nakrájejte a servírujte.



Doladění:
Během doby, kdy se omáčka mixuje v mixéru, nebo je pasírována, můžete ušlehat šlehačku, kterou pak přidáte k již na talíři uvelebeným knedlíkům s omáčkou a masem. Poblíž smetany umístěte brusinky a vzhled bude dokonalý. (Ještě aby taková byla i chuť ;-) )

Pár dodatků:
Organizace času je v tomto případě náročným procesem. Nejjednodušší to budou mít ti, kteří si knedlík koupí v osvědčeném obchodě a na talíř stříknou šlehačku ve spreji. Vy ostatní vězte, že základ na knedlíky (nakrájení rohlíků a odměření mouky a mléka) se dá zvládnout v době, kdy maso potřebuje už jen chvilku, aby bylo krásně měkké, případně ve chvíli, než si zelenina podlitá vodou  začne bublat na sporáku tu svou. Ve chvíli, kdy do pekáčku přidáte smetany, můžete do knedlíků rozklepnout vajíčka, přidat mouku a spol. a to vše dát do mikrovlnky a vlnit. To bude (i s finálním krájením) trvat zhruba stejnou dobu, jakou se bude omáčka probublávat do stavu vhodného na vlití do mixéru, či sítka. A během mixování/pasírování se můžete věnovat šlehačce. (V tomto případě je vhodný pár rukou navíc.) Tedy, alespoň takto jsem se po kuchyni a v čase pohybovala já. Neříkám, že neexistuje lepší a jednodušší cesta. 



Přeji všem strávníkům dobrou chuť!

3 komentáře:

  1. Ach...co na to říci...snad jen, že pro příště prosím u těchto chemických extra chuťovek napsat hned ze začátku varování, že při čtení článku hrozí bezprostřední nebezpečí zaslintané, přeslintané a rozslintané klávesnice! :-))

    OdpovědětVymazat
  2. uááááá, já bych jedla....to se dělá? Ty hrnkové knedlíky musím zkusit. A zmrzlý králík se neumí tvářit jako králík..mate tělem a to se mu zakazuje. :-P

    OdpovědětVymazat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)