neděle 8. dubna 2012

Echt čokoládové

... aneb Muffiny.

Příběh, který se váže k mému prvnímu pečícímu kontaktu s muffiny, jste možná už četli. Teď nastal čas na recept samotný. Získala jsem jej od J., které tímto ještě jednou děkuji.

Budete potřebovat formičky na muffiny (jak překvapivé). Ty, které jsem použila já, měly průměr 7 cm a hloubku 3,5 cm. Neplnila jsem je až po vrch (cca dvě polévkové lžíce) a těsto mi vyšlo na 19 kousků. Krom formiček, papírových košíčků, trouby (na pečení) a mixéru alias šlehače musíte mít z čeho tvořit.

Chemické složení:
  • 250g hladké mouky
  • 25g kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mleté jedlé sody
  • 1 tmavá čokoláda (čokoláda na vaření)
  • 1 bílá čokoláda
  • 2 vejce
  • 85g moučkového cukru
  • 85g másla (přepuštěného)
  • 200g zakysané smetany

 poznámka: Čím víc čokolády, tím líp. Příště použiju minimálně dvě tabulky čokolády na vaření.

Postup přípravy:

  • Nakrájejte si čokoládu na kostičky
  • Přepusťte máslo - to je nejnáročnějším bodem přípravy, proto si ho dovolím trošku okecat. Ti zkušenější můžou poposkočit o kus níže.


Přepuštěné máslo podle mé oblíbené knihy "Co by měl vědět správný kuchař" od Jamese Petersona:

"Přepuštěné (jinak též čištěné) máslo je čistý mléčný tuk zbavený mléčných bílkovin a vody. Bílkoviny způsobují, že čerstvé máslo má nízký bod zakouření - snadno se přepálí. Jestliže příprava vyžaduje vysokou teplotu nebo delší dobu a nechcete, aby se máslo přepálilo a na jídle ulpěly hořké vločky, musíte máslo předem přepustit.

Z 1 kilogramu čerstvého másla získáte 550 g přepuštěného
1. máslo nechte vzkypět v hrnci se zesíleným dnem, odstavte a nechte v klidu usadit asi 15 minut
2. Z hladiny opatrně odstraňte pěnu děravou sběračkou
3. čisté tekuté máslo slijte tak, aby sraženiny zůstaly usazené na dně"

K poslednímu bodu dodávám, pokud si nejste jisti svým slévačským uměním, použijte gázu jako improvizované sítko.


  • V jedné nádobě smísíte mouku s práškem do pečiva, sodou, kakaem a čokoládou nakrájenou na malé kostičky. 
  • V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem, po jednom přidávejte vajíčka a nakonec smetanu.
  • Suchou směs nasypejte do mokré a jemně promíchejte, pokud tam zůstanou malé suché kousky, není důvod k panice, tzn. nevadí to.
  • Hotové těsto bude hutné a spíš tuhé než tekuté. Nelekejte se, má to tak být.


Co se týče umisťování těsta do formiček, možná máte svůj vlastní fígl, mně pomohly dvě polévkové lžíce, kterými jsem těsto nabírala a dávala do formiček vystlaných papírovými košíčky. Do každé formičky jsem dala dvě lžíce těsta, takto mi to vyšlo na 19 muffinů.

  • Pečte 20 až 25 minut (záleží na výkonu trouby) na 180°C (tady pozor, formičky jsou provozu schopné jen do určité teploty, proto raději prodlužte čas pečení, než abyste zvyšovali teplotu v peci).


Nechť vám chutnají.






4 komentáře:

  1. Vypadá to úžasně. Pozveš mě? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S radostí, jen abys to stihla, než je smečka zlikviduje ;-)

      Vymazat
  2. Vypadají moc pěkně, jen nechápu, proč zrovna do muffinů používat přepuštěné máslo. Člověk se ochudí o půlku vůně, a funční smysl v tom taky nevidím, muffiny se přece nepřepalují:) "odpad" z výroby přepuštěného másla se navíc stejně využívá většinou právě při pečení litých koláčů, buchet a muffinů.. Ale chápu, že když už ho doma člověk má, tak ho použije.
    Bubla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem "koupila" tak prodávám :) taky mi ten smysl nebyl úplně jasný, ale co kdyby ;-)

      Vymazat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)