neděle 25. května 2014

Piškotová roláda

V jisté nejmenované knihovně jsou k dostání různé věci, třeba domácí vajíčka. Minule jsem z nich upekla krásně žluté muffiny na charitativní bazárek, co pořádal KISK. 

Muffinová klasika

Včera jsem dostala chuť na maminčinu piškotovou roládu. Není nic jednoduššího, než zvednout telefon, že? Problém s kuchyní protřelými pekařkami je ten, že často fungují na autopilota. Těžko se pak z hlavy loví, kolik čeho přisypat či odebrat. Nicméně jsem uspěla :-)


Chemické složení:

  • 5 vajec
  • 5 lžic polohrubé mouky (vrchovatých)
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce cukru krystal


Postup přípravy:

  • žloutky vyklepnout zvlášť, bílky zvlášť
  • žloutky utřít (používám šlehač) se 3 lžícema cukru moučky. Že jsou utřené poznáte tak, že zesvětlají a trochu nabudou na objemu.
  • bílky vyšlehat do tuha (indikátory tuhosti: obligátní nepadající špička, či z nádoby nevyklopitelný sníh), 2 lžíce cukru krystal přisypávat až ke konci.
  • do žloutku jemně vmíchat ušlehaný sníh a neméně jemně přimíchávat mouku.
  • vylít do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem, rovnoměrně rozetřít.
  • pekla jsem v naší plynové troubě (předehřáté) na minimum do okamžiku, kdy těsto získalo narůžovělý nádech (též: nelepí se na špejli, odspodu se přichytává).


  • ještě teplý piškot spolu s pečicím papírem a za pomoci utěrky zarolujeme a pak zase odrolujeme a necháme chládnout
  • pomažeme oblíbeným džemem (nebo krémem) a vytvoříme roládu (už bez pečicího papíru), kterou necháme chvíli zaležet


Nechte si chutnat!



3 komentáře:

  1. Právě jsem dostala chuť na roládu. Ještě, že mám v lednici nachystaný ruský koláč (na přesném chemickém složení se stále pracuje - ono půl kila másla docela leze do peněz, tak hledám sjizdnější variantu) a půl kila masa.
    Ale v budoucnu se bude vehementně testovat. Recept totiž vypadá mnohem jednodušeji než onen rusáčik - a to i v otázkách následného transportu kamkoliv mimo kuchyň.

    OdpovědětVymazat
  2. Hmmm... tu už jsem dlouho nedělala ... ale s chutí bych si dala:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Vločko, piškotová roláda je super, ale... nepodělila by ses o recept na ty muffinky, prosím, prosím? :)
    Dostala jsem k narozeninám formičky, a tak bych je ráda upekla. Koukala jsem na nějaký recepty na netu, ale ty tvoje vypadaj asi nejlíp. Jak jsou krásně žluťoučký!!!
    Pořád peču hlavně "zdravý" varianty buchet atp. a muffiny z ovesnejch vloček... No, to neni špatný, ale ráda bych Durmana překvapila něčim "normálnim"... :)

    OdpovědětVymazat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)