V jisté nejmenované knihovně jsou k dostání různé věci, třeba domácí vajíčka. Minule jsem z nich upekla krásně žluté muffiny na charitativní bazárek, co pořádal KISK.
Muffinová klasika |
Včera jsem dostala chuť na maminčinu piškotovou roládu. Není nic jednoduššího, než zvednout telefon, že? Problém s kuchyní protřelými pekařkami je ten, že často fungují na autopilota. Těžko se pak z hlavy loví, kolik čeho přisypat či odebrat. Nicméně jsem uspěla :-)
Chemické složení:
- 5 vajec
- 5 lžic polohrubé mouky (vrchovatých)
- 3 lžíce cukru moučka
- 2 lžíce cukru krystal
Postup přípravy:
- žloutky vyklepnout zvlášť, bílky zvlášť
- žloutky utřít (používám šlehač) se 3 lžícema cukru moučky. Že jsou utřené poznáte tak, že zesvětlají a trochu nabudou na objemu.
- bílky vyšlehat do tuha (indikátory tuhosti: obligátní nepadající špička, či z nádoby nevyklopitelný sníh), 2 lžíce cukru krystal přisypávat až ke konci.
- do žloutku jemně vmíchat ušlehaný sníh a neméně jemně přimíchávat mouku.
- vylít do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem, rovnoměrně rozetřít.
- pekla jsem v naší plynové troubě (předehřáté) na minimum do okamžiku, kdy těsto získalo narůžovělý nádech (též: nelepí se na špejli, odspodu se přichytává).
- ještě teplý piškot spolu s pečicím papírem a za pomoci utěrky zarolujeme a pak zase odrolujeme a necháme chládnout
- pomažeme oblíbeným džemem (nebo krémem) a vytvoříme roládu (už bez pečicího papíru), kterou necháme chvíli zaležet
Nechte si chutnat! |
Právě jsem dostala chuť na roládu. Ještě, že mám v lednici nachystaný ruský koláč (na přesném chemickém složení se stále pracuje - ono půl kila másla docela leze do peněz, tak hledám sjizdnější variantu) a půl kila masa.
OdpovědětVymazatAle v budoucnu se bude vehementně testovat. Recept totiž vypadá mnohem jednodušeji než onen rusáčik - a to i v otázkách následného transportu kamkoliv mimo kuchyň.
Hmmm... tu už jsem dlouho nedělala ... ale s chutí bych si dala:-))
OdpovědětVymazatAjka
Vločko, piškotová roláda je super, ale... nepodělila by ses o recept na ty muffinky, prosím, prosím? :)
OdpovědětVymazatDostala jsem k narozeninám formičky, a tak bych je ráda upekla. Koukala jsem na nějaký recepty na netu, ale ty tvoje vypadaj asi nejlíp. Jak jsou krásně žluťoučký!!!
Pořád peču hlavně "zdravý" varianty buchet atp. a muffiny z ovesnejch vloček... No, to neni špatný, ale ráda bych Durmana překvapila něčim "normálnim"... :)