sobota 24. května 2014

Bulky na hamburger

Možná si vzpomínáte na mou odyseu s hledáním těch správných bulek na sojový hamburger. Představa, že bych ji měla absolvovat znovu, mě uvrhla do jejich domácí přípravy. Jak už bývá zvykem, na internetu trilion různých receptů, v každém nějaký ten zádrhel. Tak jsem si vybrala z každého to nejlepší, trošku modifikovala a o výsledek se s vámi podělím pod perexem.

Chemické složení:

(množství na 8-10 bulek)

  • 100 g žitné (chlebové) mouky*
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 35 g másla
  • 250 ml teplé vody
  • 3 lžíce mléka
  • lžička soli
  • vrchovatější lžička instantního droždí**
  • vejce na potření a sezam

*kupuju v Tescu Předměřickou, ale myslím, že se bulky podaří i bez žitné mouky
**originál receptu říká: "balení sušeného droždí", což mi připadá jako pitomost. Instantní droždí jsem použila stejné jako dávám do chleba. Teď už by se mi to asi nepodařilo, protože "svoji" značku nemůžu nikde najít. Nicméně jsem našla v Albert náhradu.

Vpravo: původně používané, nyní k nenalezení.
Vlevo: Tesco pokus
Uprostřed: Albert, shodný výrobce jako u původního

Postup přípravy:
  • promíchejte mouku se solí a změklým máslem, vytvořte něco na způsob drobenky a přidejte droždí.
  • zalijte vodou a mlékem, přidejte prošlehané vejce a zpracujte vařečkou v těsto.
  • těsto vyklepněte na pomoučený vál a hněťte rukama cca 10 minut, dokud těsto nebude pružné a kompaktní.
  • nechejte kynout v míse hodinu a půl zakryté utěrkou.
  • vykynuté těsto rozválejte na obdélníkovou placku o tloušťce zhruba jednoho centimetru a tu rozdělte na 8-10 čtverečků.
  • každý roh čtverečku těsta přehněte dospod a jemně přimáčkněte, aby se neodlepoval. V ruce jemně dotvarujete do požadovaného vzhledu.
  • položte na plech vyložený pečicích papírem, potřete vajíčkem a nechejte ještě 15 minut kynout, pak znovu bulky potřete vajíčkem a posypejte sezamovými semínky.
  • pečte ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu patnácti minut.
  • po vyndání z trouby bulky přikryjte utěrkou, aby se trochu zapařily a změkly.

A takto to může vypadat.

Konzistencí rozhodně bulka nepřipomíná ty, které známe od McDonald's, je hutnější a dost zasytí. Tak, ať vám chutná.


Žádné komentáře:

Okomentovat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)