pondělí 23. dubna 2012

Muffiny - základní recept

... aneb Jogurt a čokoláda.

Recept na následující bábovičky mi poslala Pája, respektive odkaz na ten recept. Takže pokud nemáte chuť na extrémně čokoládové muffiny, vyzkoušejte odlehčenou variantu, ve které se kakao nemusí vůbec objevit. Přiznávám, já ho tam vrazila a byl to dobrý nápad.

Chemické složení:
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 ml oleje
  • 150 g třtinového cukru (ale ani s krystalem se svět nezhroutí)
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • vanilka (a klidně i skořice)
  • 100 g nasekané čokolády (ty s oříšky či mandlemi vypadají exluzivně)


Postup přípravy:

Předehřejte troubu na 180°C. V míse prošlehejte (není třeba mixéru stačí metla) jogurt s vejci a vanilkou, do kteréžto směsi postupně přisypávejte cukr. (Milovníci kakaa přisypávají též kakao.) Za stálého kvedlání metlou přilévejte v tenkém pramínku olej. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a vše zpracujte v těsto.

Do formiček na muffiny vložte papírové košíčky a ty jednotlivě naplňte těstem. Odhadem dvě a půl polévkové lžíce. Neplňte je až po vrch, protože za a) muffiny nabudou na objemu a za b) nahoru patří ještě nasekaná čokoláda. Co se výsledného počtu báboviček týče, mám formičky o průměru 7 cm a hloubce 3,5 cm a těsto mi vyšlo na čtrnáct kousků po dvou lžících.

Doba pečení se točí kolem 20 minut na 180°C. 


Ať vám chutná.




1 komentář:

  1. Muffiny jsou jedno z nejvděčnějšího pečení tisickrát jinak a vždycky s chutí. Určitě je vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat

V mezích slušnosti a když kritika, tak věcná, adresovaná, konkrétní a konstruktivní :-)